STRUČNI TEREN – “Održivo Međimurje”

STRUČNI TEREN – “Održivo Međimurje”

Klub studenata geografije Zagreb je, od 20. do 22. svibnja, organizirao stručni teren u Međimurju, gradovima Čakovcu i Prelogu te općinama Sveti Martin na Muri, Štrigova i Sveti Juraj na Bregu. pod nazivom „Održivo Međimurje – primjer uspješnog razvoja i prakse održivog turizma.“ Projekt su organizirali Leona Matotek, Klara Grošanić i Antonio Novak, a na terenu je sudjelovalo još 27 studenata geografije svih godina i studija. U realizaciji projekta nam je pomogao i profesor geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Ivan Šulc, posebice u formiranju pitanja za anketiranje stanovništva.

Program se koncentrirao na prikaz drukčije strane turizma u Hrvatskoj, na onaj održivi koji u obzir uzima trenutne i buduće gospodarske, društvene i okolišne učinke te planira akcije s dugoročnim ciljevima koji ne devastiraju okoliš već se uvažavaju sve vrijednosti prostora i čuvaju za buduće generacije. Glavni cilj ovog terena bio je upoznavanje sudionika sa samim pojmom i razvojem upravo održivog turizma na primjeru Međimurske županije koja je odličan primjer prakse istog. Navedeno smo postigli kroz razgovore, predavanja i radionice sa županijskim tijelima, institucijama i muzejima koja upravljaju i planiraju razvoj županije u raznim pogledima, pa samim time i turizmom te predstavljaju baštinu Međimurja na jedinstveni način. Na kraju, ideja ovog terena bila je da se promjeni način gledanja na kontinentalnu Hrvatsku kao turistički manje bitnu (ili perifernu) regiju jer prirodni i kulturni sadržaji kontinentalne Hrvatske predstavljaju objektivno vrlo snažan prostorni resurs. Na stručnom su terenu ostvareni svi spomenuti ciljevi te smo sigurni da će neki od sudionika terena primijeniti naučeno znanje u daljnjem planiranju prostora i turizma u svojoj okolici kao put k više nego nužnoj održivoj budućnosti. Također, učenje o otvaranju domaćih OPG-ova na području Međimurja potencijalno može motivirati nekog od sudionika da samoinicijativno također uloži u neku svoju poduzetničku ideju, ponudi svoje proizvode te pridonese gospodarstvu i razvoju Hrvatske.

Pristupačnost ovog terena studentskoj populaciji omogućila je financijska podrška od strane Studentskog Centra u Zagrebu, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora PMF-a, Grada Čakovca, Turističke zajednice Međimurske županije te Općine Sveti Juraj na Bregu. Osim financijske podrške, deklarativnu podršku iskazali su brojni akteri kao što su Međimurska županija, TZMŽ, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, TZ Prelog, TZ Sveti Martin na Muri, Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko geografsko društvo i Udruga studenata Međimurja. Određene stavke poput gableca, besplatnog razgleda lokaliteta te prezentacija donirali i izašli nam u susret REDEA, TZ Sveti Martin na Muri te TZ Prelog.

Sam program je počeo 10-ak dana prije provedbe terena s edukacijom o održivom turizmu koju je održao Insitut za turizam. Ravnatelj Instituta, Damir Krešić, nam je ispričalo nešto više o samom Instutitu i njegovom djelovanju, a Izidora Marković Vukadin nam je pričala o održivom turizmu (u post-covid eri), njegovim principima i praćenju istog. Sudionica projekta DESTIMED PLUS, Sara Melkić, osvrnula se na spomenuti projekt koji promiče održivost mediteranskih destinacija. Edukacija je održana kao uvod u stručni teren, a na edukaciji je sudjelovalo 20-ak KSG-ovca koji su na kraju edukacije razvili diskusiju te su bili vrlo zainteresirani i motivirani temom.

Predavanje o održivom turizmu u Institutu za turizam

U petak, 20. svibnja 2022. godine započeo je stručni teren. Rano ujutro se krenulo iz Zagreba prema Čakovcu. Prvo se posjetila Turistička zajednica Međimurske županije gdje nam je direktor zajednice, Rudi Grula, održao kratku prezentaciju o (održivom) turizmu i turističkoj ponudi Međimurja te nam predstavio Ekomuzej Međimurje malo čiji su postav sudionici kasnije imali prilike samostalno pregledati. Tada smo posjetili Javnu ustanovu za razvoj Međimurske županije gdje su nam voditeljice šetnjom po vojarni, tehnološkim parkom i prezentacijom pokazale kako izgleda dobar projekt revitalizacije područja. Kasnije se posjetio Muzej Riznica Međimurja, novi inovativni i interaktivni muzej u Starom gradu Čakovca koji predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja na jedinstven i zanimljiv način. Neki od sudionika su se po prvi puta sreli s ovakvim tipom muzeja te je sam poslužio kao dobar primjer budućeg razvoja muzeja. Slijedilo je anketiranje lokalnog stanovništva o stavovima o turizmu u Međimurju kako bi se utvrdilo njihovo zadovoljstvo razvojem turizma te nedostatci/prednosti istog. Sakupio se uzorak od 100 stanovnika, a većina studenata se po prvi put susrela s anketiranjem licem u lice. No, to iskustvo će im svakako dobro doći u daljnjim istraživanjima. Poslije anketiranje je uslijedila kratka šetnja i razgled Čakovcem uz priču voditelja o zanimljivim činjenicama grada. Predvečer smo stigli u smještaj kod Seoskog turizma Turk gdje su sudionici degustirali domaće vino uz priču vlasnice OPG-a, Vere Turk, o samom vinu i njihovom iskustvu razvoja seoskog turizma.

Studenti u Starom gradu Čakovca

Drugi je dan uslijedilo upoznavanje Gornjeg Međimurja, a prvo se posjetio Centar za posjetitelje Med Dvemi Vodami. Centar na inovativan način predstavlja međimursku prirodnu baštinu s naglaskom na baštinu rijeka Mure i Drave. Također, u Centru su nam ravnatelj Međimurske prirode (koja upravlja i Centrom), Siniša Golub, i djelatnica Centra, Mihaela Mesarić, ispričali više o zaštićenim područjima općenito, ali i Međimurja. Budući da su naši voditelji završili geografiju bilo ih je posebno zanimljivo slušati te su nas svakako motivirali i ohrabrili po pitanju budućeg zaposlenja u profesiji. Poslije Centra se posjetio Mlin na Muri, gdje su se sudionici, pod vodstvom djelatnikom TZ Sveti Martin na Muri, prevezli skelom na obalu preko Mure i pogledali vodenicu, odnosno repliku plovećeg riječnog mlina (jedinog u Hrvatskoj) s mehanizmom iz 1902. godine. Pogledali smo i etnografsku zbirku “Jen den v živlenju mlinara Franca Žalara“ koja je također vrlo interaktivna s postavljenom 3D multimedijom i drugim sadržajima. Sudionici su prošetali i dijelom šetnice Svetomartinska Mura koji broji 20-ak edukativnih tabli o prirodnoj baštini Mure, a u sklopu nje smo vidjeli i ergelu ugroženih divljih međimurskih konja. Kasnije je uslijedio posjet Mađerkinom bregu te vinoteci Cmrečnjak gdje su sudionici terena naučili više o vinskim cestama i enogastronomiji koja je jedan od prioriteta razvoja turizma u Međimurju.

Studenti kod Mlina na Muri u Gornjem Međimurju
Studenti na Mađerkinom bregu

Posljednji se dan bazirao na upoznavanju Donjeg Međimurja, odnosno njegovog središta, grada Preloga. Posjetilo se Dravsko akumulacijsko jezero te Marina, turističko središte grada. Kod Marine nam je direktorica TZ  Prelog, Petra Bobić, ispričala o povijesti, razvoju i turizmu grada Preloga. Sam održiv razvoj grada vrlo je zainteresirao studente koji su imali mnogo pitanja. Nakon kratke edukacije odlučili smo napraviti mali piknik uz priču, hranu i piće. U Zagreb se stiglo kasno popodne.

Priča direktorice TZ Prelog na Marini

Naravno, uz sve stručne dijelove terena bilo je i slobodnog vremena za uživanje u prirodi Međimurja te za zabavu. Studenti su na kraju terena bili oduševljeni praksama koje se provode u Međimurju te samom razvijenošću županije. Nekoliko njih je čak i izrazilo želju za preseljenjem u ovaj mali zeleni raj nakon obrazovanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *