EMRC 2023

Od 9. do 13. svibnja na otoku Murteru održao se EuroMed Regional Congress 2023: Managing Tourism and Heritage koji je organiziralo jedanaest članova Kluba studenata geografije (EGEA Zagreb). Kongresu je prisustvovalo 80 studenata koji su doputovali iz raznih dijelova Europe ne bili naučili nešto više o turizmu na hrvatskoj obali. Stručni dio kongresa sastojao se od 3 radionice -Prirodna baština i rastući značaj ekoturizma, Kulturna baština te Upravljanje masovnim turizmom. Svakoj radionici pripao je i jedan stručni teren – u PP Vransko jezero, Grad Šibenik te NP Krku. Osim toga, svi su sudionici posjetili i NP Kornate. Uz spomenute radionice sudionicima su bila omogućena i 4 treninga vezana uz tematiku kongresa. 

Kongres je započeo ceremonijom otvaranja na Sveučilištu u Zadru gdje je organizacijski tim uz stručnu pomoć profesorice Pejdo predstavio tematiku samog kongresa kao i sveučilište u Zadru. Sa nekoliko riječi sudionicima se obratio i predsjednik same EGEA-e. Nakon ceremonije sudionici su se uputili na Murter u odmaralište Reflektor – Murter gdje su ih dočekali domaćini. 

Prvi dan je prošao u nešto mirnijem tonu gdje su se sudionici nakon registracije smjestili u svoje sobe i prisustvovali nadolazećim aktivnostima kao što su Newbie area i Night games. Noćni program započeo je prezentacijom djelatnice Muzeja betinske drvene brodogradnje nakon čega je slijedila degustacija autohtonih dalmatinskih proizvoda i uživanje uz dalmatinske pjesme. 

Posjet Nacionalnom parku Kornati uslijedio je netom nakon doručka sljedećeg jutra gdje su sudionici mogli uživati u kružnoj vožnji brodom cijelim Kornatima, ali i razgledavanjem nekoliko otočića. Pri dolasku na Murter sudionici su se uputili u prostore OŠ Murterski Škoji kako bi sudjelovali na jednoj od tri znanstvene radionice. Noćni program koji je uslijedio nakon večere poznat je pod nazivom Cultural fair gdje sudionici iz svojih zemljama donose lokalne proizvode i predstavljaju ih ostalim kolegama. 

Treći dan većim je dijelom bio rezerviran za terenske izlaske koji su proizašli iz radionica koje su sudionici pohađali. Nakon posjeta PP Vransko jezero, Gradu Šibeniku ili NP Krki studenti su se uputili na drugi dio spomenutih radionica. Isti dan uslijedili su i treninzi gdje su studenti mogli razviti razne vještine i znanja. Tema treće po redu večeri bio je pojam Balkan gdje se raspravljalo o geografskom smještaju i percepciji Balkana u društvu. 

Dio sudionika je petak započeo laganom šetnjom po otoku Murteru, dok se u prostoru odmarališta održavao Regionalni sastanak EuroMed regije kao jedne od četiri regije EGEA-e. Nakon toga je uslijedila službena fotografija i EGEA Fair. Za vrijeme ručka u posjetu su došli predstavnici Dalmatia Sea Food-a koji su sudionicima pokazali kako se priprema, a nakon toga i degustira tradicionalno jelo – tjestenina s dagnjama. Isti dan je uslijedio treći, a time i posljednji, dio radionice gdje su voditelji radionica sa svojim polaznicima izrađivali plakate koje su kasnije predstavljali svim sudionicima kongresa. Nakon večere uslijedila je ceremonija zatvaranja i zadnji noćni program. U subotu, rano ujutro, sudionici su se uputili svojim domovima puni novog znanja i iskustava. 

Kao jedan od većih projekata KSG-a i EGEA-e Zagreb studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Geografskog odsjeka u Zagrebu iza sebe imaju još jedan uspješno organiziran kongres koji je uz mnogo truda i rada ispunio svoja očekivanja i studentima diljem Europe pružio nezaboravno iskustvo na hrvatskoj obali. 

Organizacijski tim činili su: Stella Štefanac, Leon Puljević, Korana Komar, Klara Grošanić, Denni Kunjas, Lorena Zvonarić, Aleksandar Vojvodić, Niko Živanović, Bernarda Krolo, Antonio Novak i Barbara Kurtov.

Pomoć pri trajanju kongresa pružili su: Josipa Marinović, Fran Halavuk, Katja Milašin, Dunja Galinec, Šime Vukman i Ana Čuljak.