EMRC 2023

EGEA Euromed Regional Congress 2023: Managing Tourism & Heritage

Projekt EGEA-e Zagreb koji će se održati na Murteru od 9. do 13. svibnja 2023. godine. Kongres je prvenstveno namijenjen studentima geografije iz Hrvatske i ostalih zemalja Europe koji će kroz pet dana održavanja kongresa učiti, istraživati i raspravljati o upravljanju turizmom i baštinom kako bi se što bolje mogli vrednovati u budućnosti.

Kongres se sastoji od tri znanstvene radionice i pripadajućih znanstvenih terena koje će voditi studenti i stručne osobe kao što su stručnjaci iz područja turizma, predstavnici udruga, organizacija i institucija koje su podržale Kongres na bilo koji način. Također, kongres će nastojati što više uključiti lokalne dionike s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Znanstvene radionice na kojima će sudionici moći sudjelovati su:

  1. Prirodna baština – rastuća važnost ekoturizma

Prirodna baština uključuje sve geografski, biološki i ekološki vrijedne prirodne znamenitosti i vrijednosti, dok su najznačajnije zaštićene kao parkovi prirode, prirodni rezervati i sl. Njihov potencijal vidi se u mogućnosti razvoja turizma u ruralnim područjima i ekoturizma, uz naglašavanje važnosti zaštite lokalnih ekosustava i osiguravanja da ne podlegnu rastućem fenomenu masovnog turizma. Ovom radionicom nastojat će se prikazati sve veći značaj prirodne baštine u turizmu i objasniti različite načine njezine zaštite.

Znanstvena ekskurzija – PP Vransko jezero

      2. Upravljanje masovnim turizmom i njegovi problemi

Masovni turizam postaje dominantan oblik turizma u svijetu, a mnoge zemlje imaju različite primjere rješavanja navedenih problema. Hrvatsku se najčešće predstavlja kao zemlju turizma „sunca i mora“, dok broj posjetitelja svake godine raste. Unatoč velikom broju turističkih dolazaka, noćenja i prihoda ostvarenih od masovnog turizma, on je krajnje neodrživ i donosi razne ekološke, kulturne i gospodarske probleme. Cilj ove radionice je odgovoriti na pitanje: „Kako uspješno upravljati masovnim turizmom i minimizirati ili eliminirati probleme koje on stvara na različitim mjestima?’’

Znanstvena ekskurzija – NP Krka

      3. Kulturna baština kao značajan aspekt turizma

Kulturni turizam iznimno je važan zbog promicanja baštine i identiteta te omogućava očuvanje baštine kroz održivu turističku valorizaciju. Mogućnosti smanjenja sezonalnosti, prostorna disperzija raznovrsne turističke ponude, jačanje nacionalnog i lokalnog identiteta, edukacija, zaštita, obnova i održivo upravljanje kulturnom baštinom teme su ove radionice, uz odgovor na pitanje „Kako uspješno prepoznati kulturnu baštinu i raditi na njezinu izravnom očuvanju?”.

Znanstvena ekskurzija – grad Šibenik i lokaliteti pod zaštitom UNESCO-a

Contact:

E-mail: emrc@2023.egea.eu

+385 91 155 3058 (Stella Štefanac – EMRC main coordinator)

+ 385 91 309 6740 (Leon Puljević – EMRC vice coordinator)