Iskustva Erasmusa – Porto

Iskustva Erasmusa – Porto

Portugal – idealna destinacija za Erasmus.

Sanjala sam o Erasmusu u Portugalu od prve godine studija. Erasmus mi se oduvijek činio kao super prilika za opuštanje, putovanje i zabavu prije završetka studija, stalnog zaposlenja i „odraslog“ života. A nisam mogla zamisliti bolju državu za to od Portugala. Osim što je Portugal jedna od najpoznatijih destinacija za naše geografe erasmusovce, o njemu sam čula samo divne priče i vidjela predivne fotografije koje su mi privukle i zbog kojih sam odlučila prijaviti svoj Erasmus tamo. Činjenica da još nisam bila u Portugalu bio je samo plus.  

Time je Portugal bio moj prvi izbor, i jedini. Prijavila sam gradove Porto i Lisabon, ali sam pri prijavi saznala da se u Lisabon ipak ne može pa sam time ostala na jednom izboru. No, primili su mene i Anteu u Porto s maksimalnom stipendijom (800 eura) pa se i taj san ostvario. S tih 800 eura na mjesec se u Portu može živjeti čist komotno. Jest da su stanovi skuplji nego u Hrvatskoj, ali namirnice i izlasci su jeftiniji. I još nešto novaca ostane za putovanja po Portugalu 🙂 .

Pa počnimo od meni najdražeg grada, Porta. Porto je pravi studentski i Erasmus grad. Prije odlaska na razmjenu bila sam u strahu hoću li biti usamljena i hoću li mi biti dosadno. No, nijedno se nije desilo. I nemoguće je da se desi ijednom studentu u Portu. Grad je toliko živahan i nudi toliko mogućnosti i aktivnosti kojim se lako može ispuniti svaki dan. Idealan dan u Portu počinje kasnijim buđenjem (jer je sve tamo sporije i kasnije), odlaskom na plažu i/ili surfanje, pa ručanje neke portugalske delicije, kušanje porto vina u Gaia-i i gledanje zalaska na jednom od predivnih parkova grada, a završava se odlaskom u studentski kafić gdje se upozna hrpa studenata s kojima se kasnije ode u klub do kasnih jutarnjih sati. Stvarno grad nudi sve živo, a razni ESN (Erasmus Student Network) događaji dodatno olakšavaju upoznavanje ljudi, posebno događaji poput Pubcrawl-a, ranih izleta i drugih druženja po gradu. Volim Porto jer je grad malen, ali pun života, glazbe i ljudi. U gradu se na svakom koraku svira i pjeva i na svakom uglu je zelenilo na kojem se ljudi okupljaju i održavaju piknike. U Portugalu se općenito nigdje ne žuri, sve se odvija sporije, bez ikakvog stresa, uživa se u svakodnevnim sitnicama i gušta se u hrani i piću. Zapravo je mentalitet i način života dosta sličan Hrvatskoj.

No, iako je Porto studentski i Erasmus grad, na našem smjeru na Sveučilištu u Portu je svakako nedostajalo stranih studenata. Zapravo smo Antea i ja jedino bile Erasmus studentice, uz nekoliko međunarodnih studenata koji su ovdje na diplomskog studiju. Možda smo malo i zbog toga bile zakinute na nekim kolegijima jer su se održavali isključivo na portugalskom jeziku. Osim toga, studij na u Portu je bilo poprilično jednostavan i opušten. Tamo profesori više inzistiraju na projektima i primjeni znanja u praksi nego na samo znanje te samim time projekti često nose cijelu ocjenu kolegija ili veći dio ocjene. Neki predmeti uključuju i besplatne terene, šetnje po gradom i slično. Na Erasmusu sam naučila nove metode prikupljanja i obrade podataka, nove pristupe učenju te nove strategije planiranja prostora. Ako se odlučite za Porto, svakako budite spremni na korištenje GIS-a i na apstraktno razmišljanje. Profesori su većinom bili pristupačni i ljubazni, a administracija nam nije stvarala probleme. No, na faksu i predavanjima sam provodila stvarno jako malo vremena.

Ono čemu sam posvećivala dosta vremena su bila putovanja. Iz Porta se lako organiziraju jednodnevni izleti u okolne gradove (Braga, Guimarães, Aveiro…) ili prirodne ljepote (dolina Douro, NP Geres…) do kojih se može doći (većinom) busom ili vlakom. Posjetiti Lisabon je must, isto kao i jug Portugala (Algarve) koji je cijele godine topao. No, ono što je na mene ostavilo najveći dojam bili su portugalski otoci, odnosno Madeira i Azori. Iz Porta se nude jeftini povratni letovi do otoka te se to treba iskoristiti kad si već tamo. Otoci su predivni, egzotični i pravi mali raj za geografe. No, gdje god krenete, što god odlučite posjetiti u Portugalu, nećete pogriješiti.

Portugal je pun kulture i tradicije što se može vidjeti odmah pri dolasku u gradove gdje su studenti obučeni u svoje tradicionalne odore kao u Harry Potteru (Portugalci su bili prvi!). Tradicija se može vidjeti i u raznim proslavama, od kojih je u Portu najveća proslava São João, najštovanijeg svetca u gradu. Za studente je bitna i Queima das Fitas, veliki festival kojim se tjedan dana slavi završetak studija.

I na kraju, ako još niste uvjereni da odete na Erasmus, mogu samo nabrojiti njegove prednosti: upoznaš drugačije načina učenja, naučiš osnove novog jezika, upoznaš novu kulturu, poradiš na svojim soft skillsima, postaneš otvorenijeg uma, naučiš cijeniti vrijeme koje provodiš sam, pošteno se odmoriš, vidiš mnoge ljepote države, i ono najvažnije, upoznaš ljude koji ti postanu obitelj u tih nekoliko mjeseca. A ja ću se uvijek s osmijehom na licu i suzama u očima prisjećati divnih trenutaka, očaravajućih destinacija i doživotnih prijatelja s kojima sam preživjela svoj Erasmusa.

Ako netko treba više info o Erasmusu u Portugalu (posebice Portu) slobodno se javite J

Leona Matotek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *