Annual Congress 2023

Annual Congress 2023

Godišnji EGEA kongres 2023. održan je od 4. do 9. rujna u mjestu Weißenbach am Attersee koji se nalazi na jezeru Attersee u Austriji. Kongres je okupio 150 sudionika, od kojih je 5 članova bilo iz EGEA-e Zagreb, a tema kongresa bila je Water in a changing Europe: an SDG perspective. Prvi dan bio je obilježen dolaskom i prijavom sudionika te ceremonijom otvaranja. Nakon toga uslijedilo je vrijeme za Newbie area i dodatno upoznavanje te za večernji program s temom Eurovizije.

Idući dan održan je prvi General Assembly na kojem se donose prijedlozi, promjene i odluke koje se tiču cijele EGEA organizacije. Dok su neki kolege sudjelovali u službenom dijelu kongresa, drugi su imali slobodno vrijeme za opuštanje, kupanje u jezeru ili istraživanje područja oko smještaja. Nakon sastanka na red dolaze radionice na kojima se u skladu s temom raspravljalo i istraživalo o povezanosti vode s ekonomijom, klimatskim promjenama, upravljanjem vodenim ekosustavima, korištenjem vode i slično. Radionice su bile: The art of sharing a River, Water is changing Europe, Managing Water for All, Wat’er you? A scientist!, How to farm a fish te Mapping the story of biodiversity with GIS. Zatim je održan EGEA fair na kojemu su sudionici mogli pobliže upoznati timove koji djeluju unutar EGEA-e, a dan završava s Cultural fairom.

Novi dan, treći po redu, započeo je brojnim ekskurzijama u Ebensee, Salzkammergut, Salzburg, Attergau i Hallstatt gdje su studenti mogli dodatno naučiti o povijesti vađenja soli, važnosti vode u regiji ili o prekomjernom turizmu u Hallstattu. Održane su i ekskurzije planinarenja do vodopada u blizini smještaja te do najviših vrhova oko jezera. Povratkom u smještaj održali su se razni treninzi za unaprjeđivanje određenih vještina. Nakon dugog dana, večer je bila rezervirana za opuštanje i gledanje filma po izboru studenata, naravno vodene tematike. Studenti su tu večer imali mogućnost i pokazati svoju kreativnost u obliku kostima povezanih s vodom.

Četvrti dan uz drugi General Assembly, održao se i Regional Meeting na kojem se raspravljalo o događanjima u regiji, a naša EuroMed regija sastanak je imala zajedno sa North&Baltic regijom. Potom je održan i drugi dio radionica, a večer je započela aukcijom čiji je cilj bio prikupiti donacije za ukrajinske entitete. Nakon aukcije slijedio je parti s temom 90-ih godina gdje je bilo zanimljivo rekreirati modu i plesati na pjesme koje su obilježile to desetljeće.

Petog dana održan je zadnji dio radionica te nakon njega Scientific closing na kojemu je predstavljeno kojom se temom svaka radionica bavila. Održan je i posljednji General Assembly na kojemu je izabran novi odbor EGEA-e za akademsku godinu 2023./2024. kao i nove kontakt osobe za svaku regiju. Kongres je priveden kraju ceremonijom zatvaranja.

Idući i posljednji dan bilo je vrijeme za pozdravljanje i opraštanje od kolega iz svih dijelova Europe te povratak kući. Mi smo usput obišli Bad Ischl i odmorište u blizini Hallstatta na istoimenom jezeru. U Zagreb smo se vratili puni dojmova s kongresa i bliskijih odnosa, posebno sa kolegama iz EGEA-e Zadar, Beograd i Ljubljana.

Josipa Marinović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *