Iskustva Erasmusa – Porto

Iskustva Erasmusa – Porto

Bok, ja sam Lorena i provela sam pet mjeseci na Erasmus razmjeni u gradu Portu u Portugalu. Sve tri destinacije koje sam prijavila za Erasmus razmjenu su bile u Portugalu: Lisabon, Coimbra i Porto. Bila sam presretna što sam na kraju primljena baš u Porto, koji je predivan multikulturan grad po mjeri čovjeka i studenta. Odabrala sam baš Portugal jer sam htjela otići negdje što dalje i drukčije od Hrvatske, nisu me zanimale zemlje srednje Europe jer tamo mogu otputovati bilo kada, dok je Portugal ipak “egzotičnija” i puno drugačija zemlja od Hrvatske. Makar, sada nakon pet mjeseci provedenih tamo mogu zaključiti da smo po mentalitetu vrlo slični narodi i baš zato mislim da sam se jako dobro uklopila u tu sredinu i stekla jako puno prijatelja i poznanika za cijeli život!

Stipendija mi je iznosila 450€ mjesečno, te smo moja obitelj i ja zaključili da ćemo s tim iznosom plaćati smještaj, pošto sam htjela imati svoju privatnost i živjeti u sobi koja je bila samo za mene s privatnom kupaonicom. Naravno bilo je i jeftinijih opcija, ali kuća koju sam iznajmila s cimericom iz Brazila je bila jednostavno predivna i na savršenoj lokaciji tik iznad centra Porta.

Na fakultetu u Portu bila sam većinom jedini student geografije na razmjeni jer ne dolazi puno studenata iz tog područja. To je dovelo do toga da sam na većini kolegija bila prisiljena slušati predavanja na portugalskom jeziku. Pomagala mi je činjenica da sam išla u jezičnu gimnaziju i 4 godine učila španjolski jezik i to znanje mi je jako pomoglo u sporazumijevanju na portugalskom. Naravno, većina profesora mi je izlazila u susret na engleskom jeziku, također i kolege. Na kraju krajeva, položila sam sve predmete. Za to bih rekla da je nedostatak Erasmus razmjene, problem manjka studenata na razmjeni na nekim smjerovima koji dovodi do toga da je student prisiljen studirati na jeziku koji ne zna, primjerice na ekonomiji nema tog problema jer je jako puno studenata na razmjeni i za njih je čak napravljen poseban termin predavanja na engleskom jeziku.

No, to mi na kraju nije predstavljao veliki problem, samo na početku tijekom privikavanja na novu sredinu. Naravno Erasmus razmjena ima puno više prednosti nego nedostataka! Sretna sam što sam bila u državi kao što je Portugal koja ima razvijen prometni sustav prilagođen cijenama za mlade ljude i studente kao što sam ja, tako da sam jako puno putovala. Na dolasku, odnosno povratku sam posjetila Madrid i Barcelonu. Obišla sam sve gradove u okolici Porta: Bragu sa svojim mnogobrojnim crkvama i manifestacijama za vrijeme Uskrsa, Coimbru gdje sam iskusila najveću feštu za studente Queima das fitas, Aveiro kojem tepaju da je portugalska Venecija, Guimarães za vrijeme utakmice Lige Nacija i još mnoge druge manje gradiće. S prijateljem Portugalcem, koji nam je htio pokazati što više ljepota Portugala, autom je društvo i mene često vodio na izlete u prirodu. Lisabon sam posjetila dva puta i to ću pamtiti zauvijek jer sam bila na utakmici Dinama protiv Benfice kojom se pisala povijest. Još puno lijepih mjesta nisam posjetila, poput Algarvea, Azora i Madeire, ali to je samo još jedan razlog više da se vratim u Portugal. Portugal je država zabave i druženja, tako da sam doživjela neke od najvećih fešti na svijetu, poput karnevala u Ovaru i São João u Portu i već spomenuta Queima das fitas. U Portu je jako puno lokala i klubova gdje svaki student može naći zabavu i društvo po svojoj mjeri. Tu su još i Erasmus događaji poput posjeta vinariji Porto vina, vožnja brodom rijekom Douro, te mnoge portugalske večere koje su mi pomogle da steknem nova prijateljstva. Najveća prednost Erasmus razmjene su naravno prijatelji koje sam tamo stekla, najboljeg prijatelja Brazilca, najbolje prijateljice Hrvatice i Slovenke, i prijateljicu Grkinju/Slovakinju, te mnoge druge iz cijele Europe i svijeta. Mogu reći čak iz svake države Europe bar po jednog prijatelja ili poznanika. Imala sam priliku pokazati i svojim prijateljima iz Hrvatske bar dio Portugala i Porta za vrijeme kad su me posjetili.

Erasmus razmjenu preporučujem svima te da obavezno prođu barem jednom za vrijeme studija jer sigurno mogu reći da sam postala puno odgovornija, samostalnija, slobodnija i “izgrađenija” kao osoba. Jednostavno nezaboravno iskustvo!

Piše: Lorena Jurakić

[ngg src=”galleries” ids=”13″ display=”basic_thumbnail”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *