EGEA – Beograd

EGEA – Beograd

Razmjena s EGEA-om Beograd prvotno je planirana za prosinac, ali zbog previše obaveza, manjka vremena i COVID mjera odgodili smo ju za proljeće. U razmjeni je sudjelovalo sedam naših i osam kolega iz Beograda. Razmjena je započela 3. ožujka u jutarnjim satima, kada smo se autobusom iz Zagreba uputili u Beograd. U Beograd smo stigli predvečer pa smo razmjenu započeli upoznavanjem i druženjem u kafiću „President“, a nakon druženja otišli smo u smještaj i na spavanje. Drugi dan odveli su nas na njihov fakultet i predstavili nam Geografski fakultet i razvoj EGEA-e Beograd uz obraćanje profesorice Danice Šantić. Imali smo turu Beogradom u kojoj smo obišli centar (Trg Republike, Skadarlija) i šetnju Botaničkom baštom. Navečer smo izašli u Klub studenata tehnike. Sljedeći smo dan obišli Dorćol i Kalemegdan, prošetali Knez Mihailovom ulicom, kupili suvenire i navečer izašli u kafić „Dunja“.

U Zagreb smo se vraćali u nedjelju u jutarnjim satima pa smo se odmah nakon buđenja uputili na kolodvor, gdje smo se oprostili i krenuli prema Zagrebu. Druženje u Beogradu proteklo je jako ugodno i kao ekipa smo se dosta brzo upoznali i povezali međusobno. Zbog kašnjenja i neočekivanih situacija, a i kratkog boravka u Beogradu, nismo stigli obići i posjetiti sve što smo trebali i što je bilo u planu, ali cjelokupni dojmovi svih kolega sa razmjene jako su pozitivni.

EGEA Beograd u Zagreb je došla na četiri dana, od 10. do 13.3.. Početni plan za njihov boravak u Zagrebu sastojao se od dočeka, sudjelovanja u geokvizu, obilaska grada i razgledavanja zgrade faksa, planinarenja na Sljeme i putovanja u Samobor, no u samoj provedbi došlo je do malih izmjena. Prvi smo dan većinom odmarali i družili se na kavi. Prošetali smo do Jaruna, gdje smo također kratko sjeli i družili se, nakon čega smo se uputili u sobe naspavati se i spremiti za kviz. Geokviz se održao u kafiću „Žabac“ nedaleko od studentskog doma Stjepan Radić s početkom u 20:00 sati. Nakon kviza nastavili smo druženje kod Kreše.

Drugi smo dan započeli razgledavanjem centra grada koje je vodio naš kolega Marko Faber. Nakon ture i iznenađenja u podne (grički top) odveli smo ih do fakulteta, gdje su nas dočekali i održali nam predavanje o fakultetu pročelnik Buzjak i asistentica Butorac. Navečer smo ih izveli u klub „Roko“ preko puta studentskog doma. Sljedeće jutro vodili smo ih na planinarenje na Sljeme i spuštanje sa Sljemena žičarom te smo tamo i proveli većinu dana, a navečer smo se družili u kafiću „Žirafa“. Posljednji dan odveli smo ih do centra da kupe suvenire, nakon čega smo sjeli na kavu, družili se i izmjenjivali dojmove s razmjene. Iako niti jedan dio razmjene nije u prošao u potpunosti po planu, improvizacijom i dogovorom proveli smo razmjenu do kraja na način da svi budu zadovoljni i da svima bude dobro. Sa kolegama iz Beograda ostali smo u kontaktu i naša whatsapp grupa još uvijek je povremeno aktivna. Smatram da smo se jako dobro svi međusobno upoznali i svakako smo ostvarili poznanstva koja ćemo moći koristiti u budućim razmjenama, kongresima i drugim EGEA događajima. Preporučila bih svima razmjene općenito, ali pogotovo razmjenu s EGEA-om Beograd. Ljudi su stvarno gostoljubivi, komunikativni, otvoreni i društveni. Druženje s njima nikad nije dosadno, a njihovi izlasci su nezaboravni. Također, Srbija je blizu i jeftina je pa razmjena ne stvara velik trošak, a niti jezik nije barijera.

Karla Laginja

Kalemegdan
Skadarlija
Sljeme
Kod Tesle u Zagrebu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *