CEEPUS – Novi Sad

CEEPUS – Novi Sad

Poštovani kolege, moje ime je Marko Perak, student sam prve godine diplomskog studija geografije, smjera Prostornog planiranja i Regionalnog razvoja te sam listopad,  u svom sedmom semestru, proveo na CEEPUS razmjeni u Novom Sadu.

Zašto Novi Sad?

Kao destinaciju svog prvog CEEPUS iskustva izabrao sam Novi Sad iz nekoliko razloga. Prvi i najveći razlog su pozitivni utisci i iskustva starijih kolega, koji su mi usmeno prenijeli ono što ja danas pokušavam prenijeti vama. Drugi razlog je moja osobna zainteresiranost i empatija, prema srpskoj kulturi i gastronomiji. Pod kultura ne mislim na kulturno-povijesnu baštinu već na njihov način života, zabavu (čitaj kafane, klubovi, tamburaši, pub igre itd.), mentalitet i humor u koji su me uputili serijali, kao što je Dnevnjak, čija ekipa dolazi upravo iz Novog Sada. Također, jedan od razloga odabira Novog Sada je nepostojanje ikakve jezične barijere, što sam smatrao nekom komfort zonom, pošto sam išao sam, a ipak se radilo o mojoj prvoj razmjeni.  

Kako se prijaviti?

Prijava za CEEPUS u Novom Sadu provodi se na isti način kao i za svaki drugi entitet. Prvo je bilo potrebno napraviti vlastiti CEEPUS web account, unutar kojega sam u stavci ”your mobility” odabrao Novi Sad. Unutar zahtjeva za CEEPUS mobilnost bilo je potrebno napisati motivacijsko pismo. Motivacijsko pimo ne treba biti napisano nadugo i naširoko, moje se sastojalo od dvije rečenice.  Ove korake je potrebno napraviti semestar prije samog odlaska na CEEPUS mobilnost. Ja sam svoju prijavu poslao u svibnju. Zatim je nastupila faza čekanja sve do rujna, kada sam dobio mail u kojemu je pisalo da je moja prijava za CEEPUS mobilnost prihvaćena. Bitno je prihvatiti njihovu ponudu u svom accountu.

Što je bilo potrebno prije samog odlaska na CEEPUS?

Pošto Novi Sad nudi mogućnost domskog smještaja za sve CEEPUS studente, bilo je potrebno popuniti prijavu za smještaj, također bitno je bilo javiti, kojeg točno dana dolazim u smještaj i kada odlazim, kako bi fakultet korigirao stipendiju, ukoliko bih ostajao kraće od predviđenog. Iako Prirodoslovno-matematički fakultet nudi mjesečnu stipendiju u iznosu od 20 000 dinara (1300kn, novac se dobija u dvije rate), savjetujem da ponesete i vlastitog novca, pogotovo za prve dane dok ne preuzmete prvu ratu stipendije. Prije samog dolaska, sve ove informacije dobivao sam od gđe Danice Šćepanović, savjetnice za međunarodnu suradnju CEEPUS-a. Gđa Šćepanović je uvijek bila susretljiva i ažurna u odgovaranju na sve moje upite. Vezano za fakultetske obveze i stipendiju bio sam u stalnom kontaktu sa koordinatorom za CEEPUS geografskog odsjeka u Novom Sadu, prof. Miroslavom Vujičićem, za kojeg mogu reći isto, kao i za gđu Šćepanović.

Kako doći u Novi Sad?

Do Novog Sada voze autobusne linije nedjeljom i četvrtkom sa zagrebačkog autobusnog kolodvora. Sama vožnja traje 6 sati pa preporučam da radije izaberete bla bla car, relacija Zagreb-Novi Sad je učestala na aplikaciji.

Što kada dodem?

Domski se smještaj CEEPUS-ovcima obično dodjeljuje na Sajmištu, što je zapravo studentski dom, uglavnom studenata medicine. Na recepciji preuzmete ključ od sobe, a od tajnice doma žetone i karticu za menzu. Upravitelj doma me uvjeravao da moram prijaviti boravak na policiji, ali to nije bilo potrebno, jer dobijete potvrdu o domskom smještaju od portira, koju bi bilo dobro nositi sa sobom u slučaju policijske kontrole negdje u gradu. Nakon smještanja u dom sam kontaktirao profesora Vujičića da se dogovorimo oko fakultetskih obveza i preuzimanja stipendije.

Moj boravak u Novom Sadu

FAKULTETSKE OBVEZE

Dogovor oko fakultetskih obveza je bio takav da ih nemam, ako ih ne želim. Prof. Vujičić mi je poslao raspored kolegija 4. godine i rekao da mu javim ako me neki od kolegija zanima i želim mu prisustvovati. To sam shvatio kao dobru priliku da upoznam neke kolege i potencijalno novo društvo, pošto sam ipak došao sam, ali u međuvremenu sam upoznao mnoge druge ljude pa se moj posjet geografskom odsjeku Novog Sada sveo na preuzimanje stipendije i kratak posjet prostorijama odsjeka i jednog kolegija.

DRUŠTVENI ŽIVOT

Novosadski studenti su jako otvoreni ljudi, u domu sam upoznao nekoliko ljudi koji su se samoinicijativno stavili na raspolaganje, ako mi zatreba pomoć. Međutim, uglavnom sam vrijeme provodio sa studentima koji su u Novom Sadu bili na Erasmusu. ESN Novi Sad je u vrijeme mog dolaska organizirao Welcome week za novopridošle erasmusovce. Ja sam došao na jedan od događaja, upoznao organizatore, koji su također slučajno bili geografi, i cijeli svoj boravak u Novom Sadu proveo s erasmusovcima i članovima ESN-a Novi Sad.

GDJE JESTI I GDJE IZAĆI

Za vrijeme mog boravka bila je otvorena samo jedna menza, na kampusu, nekih pola sata hoda od doma u kojem sam bio smješten. Ponuda u menzi je u odnosu na zagrebačku dosta lošija, a i kvaliteta hrane nije bolja. Srećom, Novi Sad vrvi sjajnim zalogajnicama i restoranima s jako pristupačnim cjenama. Svako veće križanje ima fast food, a moja preporuka su Index sendviči, posebice u Indexu Mirjana u blizini doma. Od brze hrane preporučio bih još zalogajnicu Crna mačka u centru. Ako želite probati nešto tradicionalno preporučam restorane Greda i Pod lipom te restorane uz Dunav i Ribarsko ostrvo, u kojima morate probati riblju čorbu. Za večernje izlaske, ali i jutarnja ili popodnevna ispijanja kave svakako treba otići do centra. Centar, oko katedrale i Zmaj Jovine ulice vrvi kafićima, pubovima, terasama i kako oni vole zvati baštama, dok je ulica Lze Telečkog najpoznatija po noćnim klubovima i pubovima s živom glazbom. Neki od osobnih favorita su klub St. Tropez, kafana Šešir, Šamrok pub, Puberaj, Irish pub i Bircuz Lipa (s dugogodišnjom tradicijom i prijateljstvom osoblja i zagrebačkih studenata). Razlika između Hrvatske i Srbije je što se u većini pubova i barova može naručiti i nešto za jesti.

ŠTO POSJETITI?

Novi Sad, kao prijestolnica kulture ima štošta za ponuditi, od velebne Petrovaradinske tvrđave s druge strane Dunava, koja je najveća utvrda u Europi, do brojnih parkova i plaže Štrand. Podno Petrovaradinske tvrđave se nalazi i rodna kuća Bana Josipa Jelačića. Preko puta Dunava je poznato šetalište Sunčani kej. U nezaobilaznom centru, vidjet ćete rimokatoličku katedralu i trg Slobode, s kipom Svetozaru Miletiću. Malo dalje se nalazi preuređeno narodno kazalište i Jevrejska ulica, u kojoj se nalaze brojni second hand shopovi i sinagoga. Novi Sad nije velik grad i isplati se besciljno istraživati, jer se može naići na zanimljive murale, uličice, fasade, parkove, košarkaške terene itd. Na sjeveru grada nalazi se jedan od najvećih buvljaka koje sam vidio, Najlon pijaca, preporučam da ju posjetite vikendom u jutarnjim satima, a potencijalna tmurna popodneva možete provesti u shopping centru Promenada ili sportsko-trgovačkom kompleksu Spens.

Izvan samog grada ima se mnogo toga za posjetiti. U blizini grada je NP Fruška Gora, Sremski Karlovci, poznati po vinarijama, a s obzirom na jeftine busne karte, uvijek možete vikend provesti u Beogradu, Somboru ili nekom drugom gradu.

CIJENE

Srpski standard je kako sam i pretpostavljao, niži od našeg. Kava, sok, pivo, hrana u dućanu i restoranu, sve je jeftinije. Međutim, kao i svugdje postoje i skuplja mjesta, kojih, preporučam da se klonite, jer ne vrijede potrošenog novca. Pića u noćnim klubovima su podjednako skupa. Sim kartice i gigabajti interneta su također jako pristupačni cijenom i različitim tarifama. Busne karte su također jeftine, ali kvaliteta autobusa do nekih manjih mjesta je upitna. Ne nadajte se nekom jeftinom shoppingu, jer su cijene odjeće i obuće slične kao i u Hrvatskoj.

ZAKLJUČAK

Definitivno svakom kolegi preporučam Novi Sad kao destinaciju CEEPUS mobilnosti. Imat ćete što raditi mjesec dana, uvijek će se nešto događati u gradu, uvijek će neki dio grada ostati neistražen. Nećete imati problema u sitnim satima, osim ako ih i sami ne tražite. Novosađani i novosađanke su topli, uljudni, dotjerani i pristupačni. Preporučam vam da odete do odsjeka, poslušate neko predavanje, ostvarite nove kontakte i poznanstva, kontaktirate ESN Novi Sad, jer uvijek organiziraju zanimljive zabave, druženja, aktivnosti i izlete. Za kraj, ako se odlučite za Novi Sad, probajte što više hodati, istraživati i pričati s lokalcima, i što je najvažnije, uživati u sjedištu kulture i gradu velikog kantautora Đorđa Balaševića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *