Stručni teren: Putevima ribarenja

Stručni teren: Putevima ribarenja

Proteklog vikenda 11. i 12. svibnja 2019. Klub studenata geografije Zagreb organizirao je stručni teren na području Zadarske županije. Stručni teren nazvan je „Uloga ribarstva i marikulture u regionalnom razvoju na primjeru Zadarske županije“ budući da je taj prostor nadaleko poznat po ribarstvu i marikulturi. Iako su naselja na sjevernodalmatinskim otocima i u zadarskom zaleđu izrazito zahvaćena depopulacijom, ipak postoje lokalne razvojne strategije i inicijative koje jamče barem nadu za zadržavanjem stanovništva u tom prostoru. Na stručnom terenu sudjelovalo je 47 studenata pri čemu dominantno studenti geografije i znanosti o okolišu. Dodatnu vrijednost svemu daje činjenica da su profesori u ovom terminu bili spriječeni zbog čega su studenti dobili priliku za još veći izazov.

Prvoga dana, stigavši u zadarsku luku Gaženicu, ukrcali smo se na trajekt prema Preku na Ugljanu, inače najprometniju trajektnu liniju. Uvjerili smo se tako u iznimnu prometnu povezanost Ugljana sa kopnom. Po dolasku na otok, šetajući kroz naselje Preko odmah smo osjetili „genre de vie“ koji je drugačiji od onog na koji smo navikli. U prostorima Pučkog otvorenog učilišta susreli smo se s predstavnicima općina Preko i Kali te istraživačem kaljskog ribarstva koji su nas upoznali s posebnostima dvaju sraslih naselja od kojih je nama naročito bilo zanimljivo ono južnije, Kali, koje nazivaju metropolom ribarstva, iako broji svega 1 600 stanovnika. Naime, Kaljani su diljem svijeta poznati kao vrsni uzgajivači tune. Tomu svjedoče i brojne tvrtke koje su na tim temeljima nastale. Ujedno, obiteljska tradicija ribarenja kod njih se sve više nastoji valorizirati kao svojevrsni turistički ‘brend’. Nakon toga, uslijedilo je anketiranje stanovnika Preko. Premda je naselje Preko poput zadarskog predgrađa, od lokalnog stanovništva smo mogli čuti o uobičajenim problemima s kojima se stanovnici otoka suočavaju. Kasno poslijepodne je za neke bilo vrijeme ‘sieste’, dok za većinu studenata vrijeme obilaska Zadra. Za to vrijeme nekoliko studenata je pripremalo brancin za večeru. Bio je to pravi izazov, posebno za studente iz kontinentalnih dijelova Hrvatske. Osim druženja tijekom večere, na otvorenom je planirano druženje i sa studentima geografije sa Sveučilišta u Zadru.

Drugoga dana, Jadranskom magistralom smo se uputili prema Maslenici gdje smo se susreli sa predstavnicima LAG-a „Bura“. Od njih smo mogli čuti o provedenim i planiranim projektima ruralnog razvoja koji su od značaja za 9 općina zadarskog zaleđa i dijela južnog podvelebitskog primorja. Potom je uslijedila vožnja nedaleko toka rijeke Zrmanje, kroz Obrovac te oko Karinskog i Novigradskog mora do zadnjeg odredišta prije Zagreba – Novigrada. Nažalost, toga dana je kiša neumoljivo padala pa nas je spriječila u mnogočemu planiranom. Ipak, dojam su popravili predstavnici FLAG-a „Tri mora“, udruge „Novigradska dagnja“ te Zavičajnog muzeja Novigrada koji su nam predstavili sve što je vezano za povijest marikulture, a ujedno i alate i tehnike uzgoja u ranijim razdobljima tune, a u kasnijim daganja. U budućnosti novigradsku dagnju, zbog svoje iznimne kakvoće, očekuje dobivanje oznake izvornosti što bi bilo od značaja za taj prostor s obzirom da bi se, između ostalog, osigurala veća cijena, ali i dobio prepoznatljiv proizvod koji bi potaknuo turiste na dolazak. Pri tome, ne treba izostaviti ni održivost koju treba zadovoljiti budući da prekomjeran izlov i uzgoj ribe/školjkaša može poremetiti ravnotežu ekosustava. Pokazalo se da su ribarstvo i marikultura u današnjim uvjetima neodvojivi od turističke ponude, stoga bi buduće inicijative trebale pratiti trendove odmicanja od neodrživog masovnog turizma. Nakraju, napuštanjem puteva ribarenja i promjenom “kursa” u smjeru Zagreba, za nama ostaju lijepa sjećanja te neizostavni miris ribe i mora.

Posebno hvala Zadarskoj županiji koja je financijski pomogla u realizaciji stručnog terena, ali i Cromarisu koji je donirao brancin.

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *