Proslavljeno 20 godina KSG-a

Proslavljeno 20 godina KSG-a

Danas se KSG nalazi u 21. godini službenog djelovanja, a prethodnih okruglih 20 godina svečano je obilježeno na jednodnevnom okupljanju geografskog naslova 20 revolucija – tj. upravo onoliko puta koliko je KSG zajedno sa svim svojim članovima obavio put oko Sunca. Program se održao 18. siječnja 2019. u Oris – Kući arhitekture gdje su se okupili sadašnji i bivši članovi, profesori, prijatelji KSG-a i svi ostali zainteresirani. Početak je obilježen glazbenim uvodom zbora KSG-a Geodeamus, a uvodnu je riječ kao predstavnik Geografskog odsjeka, ali i kao jedan od osnivača KSG-a, imao izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić u kojoj se ukratko zahvalio trenutnim članovima na njihovoj aktivnosti te potvrdio činjenicu velikog utjecaja KSG-a u promociji geografije te kako je kroz dosadašnjih dvadeset godina pozitivno djelovao i na promociji Geografskog odsjeka. Kao predstavnik PMF-a, naše matične institucije, nazočnima se obratio i prof. dr. sc. Mirko Planinić koji je naglasio značaj djelovanja KSG-a, ali i studentskih udruga općenito u promociji znanosti, a time i PMF-a koji nam je svima zajednički. U ime KSG-a obratila se Magdalena Makar, aktualna predsjednica udruge koja je najavila još jednu godinu punu događanja u KSG-u.

Središnji je dio događanja bio okrugli stol na kojem su bivši članovi, koji su svojevremeno bili značajni za Klub, iznosili okupljenima svoja viđenja Kluba u vlastitim razdobljima djelovanja. Retrospekcija kroz direktna viđenja prijašnjih aktera Kluba uistinu je bila duboka i bogata sadržajem gdje je većina zasigurno osjetila pozitivan osjećaj o pripadnosti Klubu ili s druge strane ponos što su prije pet, deset, petnaest ili više godina upravo oni bili ti koji su „gurali“ KSG te u konačnici dali svoj doprinos trenutnom stanju Kluba koji broji preko 120 članova te organizira brojne stručne i zabavne, lokalne i međunarodne događaje. Osim toga, prepoznat je kao respektabilna udruga među ostalim puno većim udrugama, a za 2017./2018. godinu u EGEA-i KSG je bio najaktivniji europski entitet. Okupljanje je završeno prigodnim domjenkom i rođendanskom tortom, nakon čega je uslijedio i zabavniji dio programa, održan u Kolding – caffe baru.

Za kraj, bitno je istaknuti kako KSG ne bi postojao ovakav kakav je sada da nije bilo doprinosa na stotine članova kroz prijašnjih dvadeset godina. Oni su svojim primjerom, zalaganjem i mentorstvom prenosili znanja na mlađe generacije koje su, iako nove u svemu što obuhvaća vođenje Kluba, imali sigurnost u starijim članovima koji su im uvijek bili na raspolaganju za pomoć. Baš kao i sada, kada su KSG preuzeli neki novi klinci, puni potencijala i volje za radom. Jedan je profesor istaknuo kako je rad KSG-a oduvijek djelovao kao sinusoida, bilo je aktivnijih i manje aktivnih razdoblja koja su ovisila o zalaganju tadašnjih članova. Bilo kako bilo, KSG se zadnjih godina približavao najvećim vrijednostima te sinusoide, a  što iduće godine nose tek je za vidjeti. Ono što znamo je da želimo svu sreću u radu trenutnim nosiocima Kluba na ulasku u treće desetljeće, kao i svima onima nakon.

Klube, sretan ti dvadeseti rođendan i još nam dugo stoj!

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *