Motivacijski vikend za brucoše 2019.

Motivacijski vikend za brucoše 2019.

Tragom baštine Hrvatskoga zagorja skraćeni je naziv ovogodišnjeg Motivacijskog vikenda za brucoše. Ova edukativna terenska radionica od 9. do 10. studenoga 2019. temeljila se na istraživanju Hrvatskoga zagorja kao regije bogate raznim oblicima kulturne baštine te kao takve pogodne za značajniji razvoj turizma. Prirodne, prometne i kulturne pretpostavke razvoja turizma u Zagorju stariji su studenti izložili mlađima. Upravo smo se tragom baštine i zaputili u subotu 9.studenoga 2019. prema Zagorju te obišli dio Krapinsko-zagorske županije koja najvećim dijelom, uz dio Varaždinske i Zagrebačke, čini Hrvatsko zagorje. Na početku puta zaustavili smo se u Gornjoj Stubici, upoznali se s dijelom povijesti posjetivši dvorac Oršić, a potom i živog svjedoka Seljačke bune – Gupčevu lipu koju danas krasi i naziv spomenika prirode, a usto je i zaštićeni spomenik kulture. Trag nas je potom vodio još dalje u prošlost, do Krapine gdje smo osim staroga grada posjetili i Muzej krapinskih neandertalaca. Ostatak dana proveli smo u Krapini uz geografske orijentacijske igre gdje smo u dijelu radionica sudionike upoznali s kajkavštinom i dijelom kulture Hrvatskoga zagorja. Također, na igrama su studenti imali prilike spoznati svoje vještine snalaženja u prostoru i pokazati ideje u daljnjem razvoju grada, te vidjeti prednosti i mane njegova položaja. U nedjelju 10. studenoga imali smo priliku na Radiju Sljeme slušateljima reći što radimo u Zagorju i kakvi su dojmovi, a pozdravio nas je i župan Željko Kolar. Od direktora Turističke zajednice Kumrovec – Desinić – Zagorska sela Milana Kladničkog dobili smo uvid u bogatu i raznovrsnu turističku ponudu toga područja, a gđa Danijela Lončar pozdravila nas je u ime Općine Kumrovec. Tragove baštine potražili smo potom u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec, a put nas je odveo i preko Klanjca do Zaboka gdje smo imali prilike kušati i nešto autohtone kuhinje. Neizostavno je bilo usput posjetiti Zelenjak te čuti nešto o našoj himni.

Ciljevi ove radionice ispunjeni su. Mlađi studenti, kao i stariji upoznati su s prostorom Hrvatskoga zagorja te mogućnostima koje ono nudi kao i potrebom ravnomjernijeg i svrsishodnijeg ulaganja kako bi do izražaja došla i kontinentalna Hrvatska. Ovakva terenska radionica odličan je uvod u geografski način promišljanja  i u istraživački rad te načine i primjenu prostorne analize na temelju prirodne osnove za mlade geografe koje će vrlo lako moći primijeniti i na vlastitim terenskim istraživanjima ili na službenim terenskim nastavama u budućnosti. Posebna vrijednost ovoga projekta je geografsko proučavanje prostora, njegove prirodne osnove i razvoja kulturne baštine na temelju kojeg se mogu provesti brojne analize vezane za geografsku struku i pomoću njih objasniti prostornu fizionomiju i funkcionalnost prostora Hrvatskog zagorja, a samim time može poslužiti studentima geografije kao podloga za daljnje akademsko djelovanje i istraživanje na prostoru Zagorja, ali i cijele Republike Hrvatske.

Da je Zagorje uistinu bajka na dlanu, može se vidjeti i iz nekoliko priloženih fotografija. Doživjeti tu bajku financijski su potpomogli Krapinsko-zagorska županija i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

[ngg src=”galleries” ids=”22″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *