ERC – Eastern Regional Congress 2022

ERC – Eastern Regional Congress 2022

Istočni regionalni kongres EGEA-e održavao se od 9. do 13. svibnja u Poljskoj, u Ostrowu Pieckowskom u blizini Mazurskog krajobraznog parka i jezera Wagiel. Sudjelovalo je dvanaest naših kolega, što nas je činilo najbrojnijim entitetom na kongresu.  Do Varšave smo putovali odvojeno, različitim prijevozima i u različito vrijeme. Većina nas je na put krenula 7. svibnja navečer, Flixbusom iz Zagreba za Beč. Iz Beča smo ujutro imali Ryanairov avion do Varšave (Modlin). Dok smo čekali da se svi okupimo, odlučili smo razgledati najbliži grad, Nowy Dwor Mazowiecki. U Poljskoj je željeznički promet jako dobro razvijen i gusta mreža željeznica pokriva gotovo sva područja pa smo se u poslijepodnevnim satima odlučili na prijevoz vlakom do Olsztyna, gdje nas je dočekalo dvoje organizatora kongresa. Prenoćili smo u hostelu Szkolnym Schronisku Mlodziezowym. Sljedeće jutro, sa nekoliko organizatora i do tad pristiglim sudionicima, razgledali smo grad, a nešto dulje zadržali smo se na kampusu sveučilišta, gdje se održala ceremonija otvaranja kongresa. Sam kampus ostavio je na mene poseban dojam zbog svoje veličine i ljepote prirode u njemu. Kampus Kortowo jedan je od najljepših i najvećih studentskih kampusa u Poljskoj, a funkcionira kao samostalan grad unutar grada. Veličine je 230 ha, a ima i svoju policiju i vatrogasce. Također, okružen je brojnim zelenim površinama, šumama i jezerima, pored kojih se studenti mogu odmarati i družiti. Jednom godišnje, krajem svibnja, u kampusu se održava festival, koji traje četiri dana i za vrijeme kojega se održavaju brojni koncerti i zabavni programi. Nakon ceremonije, organiziranim prijevozom stigli smo u Piecki, registrirali se, smjestili u svoje sobe i dobili plan programa za provedbu kongresa.

Modlin Fortress
 Olsztyn
Plaža u Kortowu
 Muzej likovnih umjetnosti

Tema kongresa bila je povratak korijenima, a program je uključivao raznolike radionice i treninge, tijekom kojih se učilo o Mazurskoj regiji (povijesti, tradiciji, geografiji, njezinom značenju). Program kongresa sastoji se od radionica, ekskurzija, treninga, noćnog programa i ostalih popratnih događaja. Radionice su podijeljene na tri dijela: praktični dio, ekskurziju i prezentaciju završnih rezultata. Radionice koje su se održavale bile su Water tourism, Historical places and their meaning in the region, Cittaslow i Plants and herbs, a svaki sudionik kongresa mogao je izabrati samo jednu radionicu na kojoj će sudjelovati. Na radionici Water tourism, naši kolege Leona Matotek i Leon Puljević, pričali su o različitim vrstama vodenog turizma u različitim zemljama te o problemu masovnog turizma u Mazuriji (regiji u kojoj se održavao kongres). Na ekskurziji su mjerili ionizaciju vode, učili osnove jedrenja i družili se na palubi. Na drugom dijelu radionice bili su podijeljeni u grupe u kojima su morali pronaći moguća rješenja problema koje izaziva jedrenje u Mazuriji s okolišnog, ekonomskog i socio-kulturnog aspekta, a naposlijetku su izrađivali postere. Na radionici Historical places and their meaning in the region, koju su vodile, također naše kolegice, Stella Štefanac i Korana Komar, prvi smo dan bojali i uređivali keramiku. Ekskurziju smo proveli biciklirajući do obližnja dva muzeja, u kojima smo slušali o keramici (koja je jako bitna za taj kraj) i bitnim ličnostima koje su doprinijele stvaranju regionalnom identiteta. Također smo sudjelovali u izradi tradicionalnog jela „pierogi“, a njihovo kulturno društvo otpjevalo nam je nekoliko tradicionalnih pjesama. Cittaslow je radionica na kojoj se govorilo o projektu sporih gradova i slow mobilityu, a sudionici su na ekskurziji obišli jedan takav grad u Mazuriji. Poslijednja radionica, Plants and herbs, radionica je na kojoj su sudionici učili o različitim biljkama. Na ekskurziji su skupljali različite biljke te od njih pravili hranu i piće (npr. vafli od maslačaka).

Za zasebne ekskurzije, sudionici kongresa mogli su birati između vožnje  kajakom, ture biciklom, istraživanja stanica Instituta za parazitologiju Poljske akademije znanosti (farma jelena), jedrenja na jezeru Beldany te razgleda i izleta brodom. Za vrijeme noćnih programa postojao je dress code, koji nije bio obavezan, ali je svakako doprinosio atmosferi. Svaku večer smo imali drugačiji program pa smo tako plesali i družili se oko vatre, gledali akrobatski show s vatrom, sudjelovali u cultural fairu i, za kraj, BDC-u. Tijekom kongresa, za plaćanje alkohola, nije se koristio stvarni novac, već su se prodavali takozvani alkotiketi, na kojima vam orga tim stavi križić za svako kupljeno piće. Prodavale su se pive i kokteli, a vrijedili su jedan (piva), odnosno dva križića (koktel). Jedan alkotiket koštao je 10 eura i na njemu se moglo iskoristiti 10 križića. Također, organizatori su prodavali stilizirane lončiće i čaše koje su ostale s WRC-a, a s kojima se dolazilo po piće. Plastične čaše na kongresu nisu postojale jer se težilo što većoj održivosti. Osim pića i čaša, na kongresu smo mogli kupiti i EGEA passport, koji je nalik spomenaru, u koji se kolege iz drugih entiteta mogu upisati govoreći nešto o sebi i vašem međusobnom upoznavanju. Posljednji dan, nakon doručka, bili su organizirani prijevozi za sudionike do Varšave i do Olsztyna. Mi smo organiziranim autobusom otišli do Varšave, gdje smo ostali još dvije noći, do 15. svibnja, kada smo imali povratni let iz Varšave (Modlin) do Beča, a onda, u poslijepodnevnim satima, povratnu kartu za Flixbus od Beča do Zagreba.

Alkotiket
EGEA passport
Noćni program, druženje oko vatre       

Kao zaključak svega, mogu reći da je kongres uistinu ispunio svoju temu i svoj glavni cilj; povratak korijenima, pronalaženje mira i spokoja u slikovitim krajolicima, uživanje u sportovima na plaži i vodi te druženje na nogometnim i odbojkaškim igralištima. Bilo je to stvarno nevjerojatnih pet dana, punih zanimljivih, uzbudljivih i edukativnih aktivnosti. Posebno iskustvo također je bilo i upoznavanje toliko novih ljudi, kolega iz različitih država i entiteta te dijeljenje s njima iskustava i doživljaja Mazurije.

Karla Laginja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *