Akademija regionalnog razvoja i fondova EU

Akademija regionalnog razvoja i fondova EU

„Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ jest projekt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji educira studentsku populaciju o mogućnostima korištenja fondova Europske unije te informira polaznike o uspješno provedenim projektima. Dvanaest članova našeg Kluba vrijedno je sudjelovalo u ovom projektu te je kao nagradu za uložen trud osvojilo edukativno putovanje u Bruxelles. 

Naše nagradno putovanje započelo je u utorak, 14. svibnja 2022. godine. U Bruxelles smo stigli navečer, što nam je ostavilo točno dovoljno vremena da besciljno lutamo ulicama europske prijestolnice stječući prve dojmove promatranjem gradske morfologije. Idući dan bio je rezerviran za edukativni posjet ustanovama Europske unije, primarno Europske komisije. Takvih je zgrada u gradu puno, a mi smo posjetili dvije. Nakon nekoliko sigurnosnih provjera bili smo spremni za nova znanja. Jutro je bilo pravo vrijeme za interaktivno predavanje o Europskoj komisiji kao izvršnom tijelu. Zatim je uslijedilo još jedno predavanje, ovaj put o Zelenom planu Europske unije – nizu akcija čiji je glavni cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova, stvoriti gospodarski rast koji je neovisan o upotrebi resursa te iskorijeniti socijalnu isključenost. Zanimljiva i iscrpna prijepodnevna predavanja bila su prekinuta pauzom za ručak koja se održala u sjedištu Europske komisije – Berlaymontu. Politika koja promiče jedinstvo u različitosti jasno se uočava u zgradi – nema razlike među ljudima, koje god oni vjere, nacionalnosti ili stručne spreme bili. Svi zajedno sjede, druže se i odmaraju. Nakon odmora, uslijedilo je nama najzanimljiviji dio znanstvenog sadržaja – predavanje o regionalnom razvoju. Postavili smo brojna pitanja, na koja su predavači i više no rado odgovorili, a istaknuli su činjenicu da je jedan geograf bio najbolji voditelj hrvatskog tima strukturnih fondova :D. Ostatak dana proveli smo u šetnji glavnim gradskim trgom, smijuljenju Manneken Pisu, divljenju Kraljevskoj palači, slušanju uličnih svirača i uživanju u zalasku sunca. Na kraju dana susreli smo se s našom kolegicom Sarom, koja odrađuje staž u Europskom parlamentu, a nedavno nam se pridružila na tribini o zapošljavanju. Treći i finalni dan posjetili smo Parlamentaruim – najveći centar za posjetitelje, ali i sami Europski parlament i poznatu vijećnicu za plenarne sjednice Europske unije. Poslijepodne smo proveli sunčajući se pored Atomiuma, a na letu u Zagrebu upoznali Mateju, koja je bila predsjednica Kluba studenata geografije prije desetak godina!

Na ovom kratkom izletu dobili smo uvid u funkcioniranje Europske unije, njezinih tijela te ljudi koji ih vode. Bilo je to jedno lijepo iskustvo te bismo zato poručili svim kolegama da se uključe u ovaj program te spoznaju kako je bar na dan biti europarlamentarac!

Korana Komar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *