Minority weekend vol.1.

Minority weekend vol.1.

Vikend 27. i 28. travnja 2019., Klub studenata geografije Zagreb – EGEA Zagreb iskoristio je kako bi organizirao prvi Minority Weekend – znanstveni teren posvećen nacionalnim manjinama i međunacionalnim odnosima.
Za prvi smo teren izabrali područje Korduna – točnije, općine Krnjak i Cetingrad – na čijem prostoru zajedno žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci. U Krnjaku smo stupili u kontakt s općinskim dužnosnicima i predstavnicima lokalne srpske zajednice uz čiju smo pomoć uspješno proveli i znanstveni dio terena: anketu. Cilj ove ankete bilo je bolje upoznavanje sa stanjem očuvanosti tradicionalne kulture te ekonomske i demografske situacije srpskog naroda u Krnjaku i širem području Korduna.
U nedjelju, 28. travnja, obišli smo i općinu Cetingrad, gdje su nam stručno vodstvo osigurali predstavnici lokalne vlasti i bošnjačke manjine. Uz samo naselje Cetingrad, posjetili smo i stari grad Cetin te selo Bogovolju, u kojoj se nalazi četvrta i najnovija džamija u Republici Hrvatskoj. Budući da je znanstveni dio terena odrađen brzo i kvalitetno, bilo je vremena i za dodatne izlete i zabavu – od posjete Petrovoj gori i poznatom spomeniku na njenom vrhu.
Vrlo bitnu ulogu u organizaciji i provođenju ovog terena imali su naši kolege i kolegice iz EGEA Banja Luka, kao i studenti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovim putem zahvaljujemo svima na sudjelovanju i nadamo se druženju na nekim budućim terenima.

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *