EGEA Zagreb: u svakom kutku Europe

EGEA Zagreb: u svakom kutku Europe

Kako prolazi ljeto, studenti iz svih krajeva Hrvatske (i šire) vraćaju se u Zagreb kako bi polagali ispite, predavali radove, upisali novu akademsku godinu… Nakon dva vruća mjeseca tokom kojih se Zagreb doima poprilično prazno, grad ponovno oživljava u vrevi mladih, ornih (a ponekad i vidno zabrinutih) studenata. Poput lastavica u proljeće, povratak mladića i djevojaka u fakultetske klupe podsjetnik je toga da se „cipijevski“ mandat kolege Marina Radoša i mene bliži kraju. Jedna godina provedena na poziciji odgovornosti u organizaciji EGEA Zagreb svakako nam je donijela razna nova iskustva. No, prije nego počnem o tome, pretpostavljam da prvo treba objasniti par stvari…

EGEA (European Geography Association) se ne zasniva na pretjerano kompliciranoj ideji; jednostavno rečeno, riječ je o organizaciji koja nastoji okupiti studente geografije iz čitave Europe u svrhu razmjene znanja, iskustava i kulture. Cijela ta ideja postaje znatno kompliciranija kada se, u duhu geografske radoznalosti, baci pogled na kartu. Od maglovitih zaljeva Baltika do sunčanih otoka u Sredozemlju, preko alpskih i pirinejskih vrhova pa sve do goleme ravnice kojom teče velika Volga… Sav taj raznolik geografski, kulturni i etnički mozaik EGEA nastoji ujediniti i međusobno ga zbližiti. Klub studenata geografije – Zagreb s ponosom može reći da je dio tog kompleksnog sustava – čak štoviše, EGEA Zagreb je 2018. godine imala privilegij organiziranja godišnjeg kongresa čitave naše europske organizacije. Upravo smo tamo Marin i ja kao volonteri dobili širu sliku onoga što EGEA predstavlja, te smo se nakon povratka na nastavu kandidirali za pozicije CP-ova (“contact persons“) našeg entiteta. Kao kontaktne osobe proveli smo prošlu akademsku godinu koordinirajući razne razmjene, terenska istraživanja i ležernija druženja. Razmjene koje organiziramo kraćeg su trajanja, obično po nekoliko dana, i funkcioniraju zahvaljujući studentima koji se putem svojih EGEA entiteta dogovaraju za smještaj kod kolega geografa iz drugih država. U tri godine koje sam proveo na Geografskom odsjeku, EGEA Zagreb je slala svoje studente posvuda, od Finske do Rumunjske, te je sukladno tome u Zagrebu ugostila kolege iz svih tih zemalja. Naravno, nije uvijek lako dogovoriti tako nešto – fakultetske obaveze, razni praznici i druga događanja razlog su otkazivanja nekih razmjena, no uvijek nastojimo nadoknaditi ono što ne uspijemo iz prve. Pored razmjena, mislim da proteklom godinom možemo biti zadovoljni i zbog načina na koji se EGEA Zagreb iskazala na domaćem, ali i na stranom terenu. Obilazili smo Hrvatsku istražujući razne društveno-geografske i fizičko-geografske pojave, od ekoloških čimbenika u našim zaštićenim područjima do života nacionalnih manjina u ruralnim sredinama. Potakli smo motivirane brucoše na uključivanje u naš rad, a privukli smo i pozornost nekih starijih studenata koji se prije nisu toliko zanimali za nas. Očvrsnuli smo i veze s drugim entitetima, i obilazili događanja od Malte do Estonije. Organiziranje svega toga ponekad je bilo zahtjevno, no trud se isplatio. Što je najvažnije, mislim da su taj dojam stekli i mnogi mladi geografi i geografkinje iz našeg entiteta, i da razmišljaju o preuzimanju uloge CP-a na jesen kada kolega Marin i ja završimo s obnašanjem ove ponekad zahtjevne, ali uvijek zanimljive i zabavne dužnosti.

Ali, prvo se treba usredotočiti na ono što je pred nama. Godišnji kongres ove nas godine čeka u Češkoj. Ovaj put moja zadaća ne uključuje šank, već predstavljanje jedne perspektivne i entuzijastične skupine mladih ljudi koja povezuje naš glavni grad sa svakim kutkom Europe. Jednom kada naš mandat završi, čeka nas još nekoliko godina sudjelovanja u toj grupi, i nadam se da će nas ovo naše iskustvo učiniti korisnim pomoćnicima naših mlađih kolega koji će preuzimati ovu dužnost. Kakve nas nove ideje i putovanja čekaju, to ne mogu predvidjeti, no siguran sam da će se u narednim godinama ponovno potvrđivati naša stara „egeanska“ fraza: Pozdrav, i vidimo se negdje u Europi.

Piše: Borna Matković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *