CEEPUS – Maribor

CEEPUS – Maribor

Nas štiri punce (Iva, Tihana i Klara x2) odlučile smo se za mjesec dana CEEPUS-a u drugom najvećem gradu susjedne Slovenije, Mariboru. Dvojba je bila između Ljubljane i Maribora, ali nakon razgovora sa studentima koji su već bili na CEEPUS-u i u Ljubljani i Mariboru, odlučile smo se za “mirniji” Maribor. Ako moramo jednom riječju opisati naše iskustvo tih mjesec dana, to bi svakako bilo “nezaboravno”. Slovenija u sklopu razmjene putem CEEPUS-a nudi mnogo pogodnosti, ali nama najbitnije su bile: besplatan dom i subvencija na hranu (oko 3€) u gotovo svim restoranima. Smještene smo bile u Domu br. 4 u Gosposvetskoj ulici 83, koji je bio otprilike 5 autobusnih stanica od samog centra Maribora ili za one koji vole hodati, otprilike 20 minuta pješke. Atmosfera u studentskom domu odlična: ljubaznost spremačica tzv. gospodinja, recepcije i ostalih studenata.

Geografski odsjek u Mariboru je u sklopu Filozofskog fakulteta (udaljen 2 minute od našeg studentskog doma), te smo se odlučile otići na predavanja nama već poznatih kolegija. Tako smo sudjelovale na predavanju iz Geoinformatike, Prometne geografije i Turističke geografije. Neizostavna figura u našim istraživačkim pohodima je bila prorektorica Lučka Lorber kojoj se silno zahvaljujemo na izdvojenom vremenu, strpljenju i podijeljenom znanju. Sa izv.prof. Lučkom išle smo na tri izleta – u ruralne krajeve Štajerske, Ptuj te Ljubljanu. Upoznala nas je i s profesorom povijesti, koji nas je jedno popodne proveo po Mariboru i upoznao s povijesti toga grada. Osim tih izleta, same smo posjetile Mariborsko Pohorje, planinu jugozapadno od Maribora te poznatu po skijališnom natjecanju “Zlatna lisica”. Budući da je u Mariboru mnogo studenata, ali i ERASMUS studenata, noćni život i ostali događaji dobro su organizirani. Upoznale smo studente iz Portugala, Turske, Češke, Libanona, Španjolske, Bugarske itd., te naučile nešto i o njihovim kulturama. Evo naših par korisnih savjeta ako se ikada odlučite za studentsku razmjenu u Maribor:

1. PONESITE SA SOBOM DODATNI (STARI) MOBITEL. Naime, ako želite dobiti subvenciju u restoranima ili menzi, morate kupiti slovensku sim karticu. Kada dođete u restoran i kažete da želite “studentski meni”, konobar dolazi s uređajem i zamoli vas da nazovete određeni broj te prislonite mobitel na uređaj i transakcija je gotova. On dobije potvrdu da imate pravo na popust, a vi platite (ovisno o restoranu) oko 3 € manje. Tako da ako želite izbjeći svakodnevno mijenjanje kartica, ponesite dodatni mobitel koji je u kakvoj takvoj funkciji, ili nemojte zaboraviti iglicu kojom ćete vaditi svoju hrvatsku sim karticu.

2. AUTOBUSNE KARTE KUPUJTE U TURISTIČKO INFORMACIJSKOM CENTRU. Švercanje po busevima nije baš moguće, jer vozači uglavnom otvore samo prva vrata, tako da kartu morate imati. Prvih tjedan dana smo karte kupovale pri ulazu u bus (1€) dok nas netko nije uputio u Turističko informacijski centar Maribor gdje jednokratne karte koštaju 0,50€. Tako bi kupile 10ak karata i bile mirne 5 dana.

3. BUDITE RACIONALNI SA STIPENDIJOM. Naša stipendija za mjesec dana je iznosila 290€ i to se čini kao puno novaca, ali računajte da je Slovenija skuplja od Hrvatske i da kada si u dobrom društvu, novci brzo odu!

4. BRRRRRRR HLADAN MARIBOR. Mi smo u Mariboru bile cijeli ožujak i temperature su niže nego u Zagrebu! Snijeg se zadržao na tlu sve do sredine 3.mjeseca, a tek smo prve toplije zrake sunca osjetile zadnja 2 dana. Proljeću se ne žuri u Mariboru…

5. ODMOR ZA DUŠU I TIJELO – TERME! Od Gosposvetskog studentskog doma je 3 minute udaljen Termalni centar Fontane u kojem svake srijede i četvrtka možete ostvariti studentski popust i koristiti usluge termi i saune. Preporučujemo!

6. MARIBOR JE SVE SAMO NE DOSADAN. Osim mnogih događanja, noćnih klubova, restorana itd., u Mariboru postoje brojna mjesta koja svakako treba doživjeti. U Mestnom parku smo provele mnoga popodneva te uživale u tišini i svježem zraku. Ako želite predivan noćni pogled na Maribor i Pohorje, svakako preporučujemo Arheološko nalazište Piramida, s tog brežuljka pruža se nevjerojatan pogled. Ne smijemo zaboraviti ni rijeku Dravu i uređenu šetnicu uz nju!

Svakako bi se ponovo vratile u Maribor, stvorile nove nezaboravne uspomene te naravno, ponešto i naučile!

Piše: Iva Maras

[ngg src=”galleries” ids=”17″ display=”basic_thumbnail”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *