EGEA – Zadar

EGEA – Zadar

S obzirom na pandemiju COVID-a 19 koja je zadesila cijeli svijet, 2021. godine nismo bili u nemogućnosti organizirati razmjene s entitetima iz drugih država po Europi pa smo došli na ideju da organiziramo razmjenu unutar granica Lijepe naše s kolegama iz EGEA-e Zadar. Razmjena je planirana nekoliko mjeseci te je par puta i otkazivana te premještana na kasnije datume uzimajući u obzir mjere koje su bile na snazi u tom trenu. Nakon što se konačno uspio dogovoriti datum koji je pasao i nama i kolegama iz Zadra, razmjena je mogla početi, a odvila se u drugoj polovici mjeseca travnja 2021. godine.

Prvi su u goste došli troje kolega iz Zadra koji su u Zagrebu bili tri dana. Prvi dan nakon njihova dolaska u popodnevnim satima, nakon što su se smjestili u smještaj, imali smo kratku turu po Zagrebu koju je vodila naša kolegica Ana Vrbica, a od viđenih „znamenitosti“ valja izdvojiti Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski te Zagrebačke fontane. Uz to pokazali smo im još i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK) te Botanički vrt i zgradu Geografskog odsjeka. Večer smo proveli kod kolege Lucijana koji nam je ustupio prostor za zabavu.

Drugi dan na rasporedu je bio cjelodnevni izlet u obližnji grad Samobor koji je bio planiran za sve članove EGEA-e Zagreb, a kako su se datumi poklopili, priključili smo i kolege iz Zadra. Nakon razgleda centra Samobora i uspona do Starog grada Samobora te razgleda utvrde koja se nalazi na vrhu imali smo slobodno vrijeme za ručak ili pak kavu i degustaciju čuvenih samoborskih kremšnita. Nakon povratka imali smo kratko vrijeme za odmor, a navečer smo ih odlučili odvesti na jezero Jarun koje je tokom pandemije postalo omiljeno okupljalište mladih u Zagrebu.

Treći dan predviđena je bila tura po Gornjem i Donjem gradu koju je vodio kolega Borna Matković i koja je uključivala Trg bana Josipa Jelačića, Zagrebačku katedralu, Grički top, Kamenita vrata, Markov trg koji je sjedište Hrvatskog Sabora, Vlade RH i Ustavnog suda te HNK. Proveli smo ih i kroz kompleks Gričkih tunela koji vodi do Radićeve ulice. Zatim smo ih odveli u kupnju suvenira i na kavu nakon čega smo ih otpratili do autobusnog kolodvora odakle su oni otišli put Zadra.

Tjedan dana kasnije, osam članova našeg entiteta zaputilo se autoputom do Otočca, gdje smo nakon kratke stanke i jutarnje kave nastavili put do Majerovog vrila, jednog od tri izvora rijeke Gacke te dalje starom Majstorskom cestom preko Velebita i Tulovih greda. Po dolasku u Zadar otišli smo u „degustaciju“ zadarske studentske menze te nakon kave u kafiću znakovitog imena „Riva“ na rivi u šetnju po centru grada. Pokazali su nam najpoznatije znamenitosti grada koje su uključivale jednistvene instalacije Pozdrav Suncu i Morske orgulje, crkve sv. Donata, sv. Marije i sv. Stošije sa zvonikom te ostatke rimskog foruma. Proveli su nas uz obalu do zgrade Sveučilišta i potom kroz Fošu do Kopnenih vrata i Perivoja kraljice Jelene. Navečer smo organizirali izlazak na rivu ispred Sveučilišta gdje je bilo popularno okupljalište mladih za vrijeme pandemije i gdje se ujedno nalazi kip hrvatskog zoologa Špiridona Brusine. U izlasku nam se pridružila i mala ekipa prijatelja s otoka Hvara. Pojedini kolege imali su također želju za otvorenjem ljetne sezone i skokom u Jadransko more pa im se ta želja i ostvarila.

Drugi dan predviđen je cjelodnevni izlet na otok Ugljan i uspon na drugi najveći vrh, Sv. Mihovil, na kojem se nalazi istoimena srednjovjekovna tvrđava. Nakon odmora na vrhu spustili smo se u mjesto Preko u podnožju brda te tamo napravili pauzu za kavu ili sladoled. Uslijedio je povratak trajektom u zadarsku luku Gaženica te odlazak u smještaje na odmor i večernji izlazak na istoj lokaciji kao i večer prije. Posljednji dan kolege su nas odvele u grad koji se nalazi nadomak Zadra, Nin. Nakon razgleda grada, najmanje katedrale na svijetu Crkve sv. Križa i ostataka rimske arhitekture, čuvenih kipova Grgura Ninskog i kneza Branimira te ninske solane popili smo kavu u kafiću „Porat“ te se uputili do Crkve sv. Nikole koja se nalazi odmah izvan grada na brdašcu. Nakon razgleda crkve uslijedio je povratak u Zagreb. Sa kolegama u Zadru smo ostali u kontaktu te su nam svi ostali u lijepom sjećanju i nadamo se da će nam se putevi ponovno jednog dana susresti pa tko zna možda se organizira i još jedna razmjena.

Dorijan Marin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *